Vocht in de slaapkamer

vocht in de slaapkamer

Vocht in de slaapkamer is iets waar veel huishoudens op den duur mee te maken krijgen. Als gevolg hiervan kunnen er diverse problemen ontstaan, zoals schade aan muren en plafonds. Ook kan er als gevolg van de vochtproblematiek schimmelvorming ontstaan, waardoor u mogelijk gezondheidsklachten kunt ervaren. Reden te meer om deze problematiek snel en vakkundig te laten behandelen door een vochtspecialist, zoals Lavos Reiniging.

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen:

Oorzaken van vocht in de slaapkamer
Mogelijke gevolgen
Vochtproblemen voorkomen
Schakel een specialist in

Oorzaken van vocht in de slaapkamer

Er zijn een aantal (mogelijke) oorzaken van overmatig vocht in de slaapkamer, zoals:
  • Condensatievocht
  • Doorslaand vocht
  • Optrekkend vocht
  • Lekkages

Condensatievocht

Condensatievocht, het is de meest voorkomende oorzaak van overmatige vochtvorming in de slaapkamer. Het wordt ook wel leefvocht genoemd aangezien het ontstaat door alledaagse activiteiten, zoals koken, wassen, douchen, maar ook wanneer u slaapt en ademt. In principe is de vorming van condensatievocht geen probleem, maar wanneer er sprake is van matige of geen ventilatie kan deze vochtige lucht nergens heen en zorgt het voor condens en vochtplekken op muren en plafonds. Hier ontstaat het echte probleem.
Condens op de ramen
Condenvorming op de ramen van de slaapkamer

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht, ook wel bekend als regendoorslag, is vocht dat van buitenaf uw woning binnendringt. Bij hevige regenval kan regenwater door de muren sijpelen, vooral als de buitenmuren beschadigd of poreus zijn. Beschadigde voegen, scheuren in de muur en verouderde bouwmaterialen kunnen het probleem verergeren.

Daarnaast kunnen een lekkende dakgoot of een slecht afgewerkte buitenmuur bijdragen aan de vochtproblemen. De mate van onderhoud en de leeftijd van uw woning spelen een belangrijke rol.

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht is een veelvoorkomend probleem in slaapkamers, vooral in oudere woningen. Dit vochtprobleem ontstaat wanneer regenwater via de buitenmuur naar binnen dringt en uiteindelijk zichtbaar wordt aan de binnenkant van de muren.

De oorzaak ligt vaak bij beschadigde buitenmuren of versleten voegen. Dit zorgt ervoor dat water niet goed kan worden afgevoerd, wat leidt tot vochtplekken en soms zelfs schimmelvorming in huis, bijvoorbeeld op de binnenmuur.

Optrekkend vocht in de slaapkamer
Vochtplekken op de muur als gevolg van optrekkend vocht

Lekkages

Lekkages kunnen ernstige vochtproblemen veroorzaken in de slaapkamer, vaak zonder dat het direct opgemerkt wordt. Water sijpelt via een beschadigd dak, kapotte leidingen of slecht sluitende ramen de ruimte binnen.

Deze lekkages ontstaan meestal door slijtage, stormschade of onjuiste installatie van materialen. Het resultaat is vochtophoping, die niet alleen de muren aantast, maar ook schimmelgroei en een ongezonde leefomgeving kan veroorzaken.

Vochtproblemen in slaapkamer bestrijden?

Neem nu contact op. Binnen enkele uren een gratis offerte op maat.

Mogelijke gevolgen

Wanneer er zich overmatig vocht in de slaapkamer voordoet, is het advies om snel in actie te komen om het probleem op te lossen. Doet u dit niet dan is de kans groot dat muren en plafonds zullen beschadigen met alle gevolgen van dien, zoals schimmelvorming in de slaapkamer. Ook kunnen oppervlaktes dermate beschadigen dat dure reparaties niet te vermijden zijn.

Heeft u plannen om uw huis binnen afzienbare tijd op de markt te brengen? Dan kunnen vochtproblemen in de slaapkamer potentiële kopers afschrikken. Ook kan uw woning in waarde verminderen.

En dan is er nog het gezondheidsaspect. Diverse onderzoeken, van onder andere het RIVM en de GGD, onderschrijven de mogelijke klachten die vocht en schimmels kunnen veroorzaken. Zo kunt u last krijgen van keelpijn, niezen en hoesten, een verstopte neus en benauwdheid. Reden te meer om de problematiek snel en effectief een halt toe te roepen!

Vochtplekken kunnen serieuze schade aan wanden en plafonds aanrichten

Vochtproblemen voorkomen

Zoals met alles is voorkomen beter dan genezen. Uiteraard zijn er factoren die u niet altijd op voorhand kunt overzien, zoals bijvoorbeeld een lekkage, maar toch zijn er veel maatregelen die u kunt nemen om overmatig vocht en schimmel in de slaapkamer te voorkomen. We zetten een aantal tips voor u op een rijtje:

  1. Ventileer regelmatig door middel van het openzetten van ramen en deuren.
  2. Gebruik, indien aanwezig, de afzuiging in de badkamer en keuken.
  3. Laat bij mooi weer de was buiten drogen.
  4. Hanteer een temperatuur tussen de 16 en 18 graden celsius op de slaapkamer.

Lavos: uw specialist in vochtbestrijding!

Soms kan een vochtprobleem ongemerkt groeien zonder dat u het doorheeft. Zodra u er dan achter komt, is het probleem vaak te groot om zelf op te lossen. Dat is waar de specialisten van Lavos om de hoek komen kijken. Zij zijn gespecialiseerd in complexe vochtproblematiek en zorgen voor een deskundige en effectieve behandeling voor een scherp tarief. Kunt u deze hulp goed gebruiken? Neem dan direct contact met ons op of vraag een gratis offerte op maat aan.