Water of vocht in de kruipruimte
- De specialist in vochtbestrijding
- Binnen enkele uren een gratis offerte
Last van een laagje water in de kruipruimte? Hoewel onschuldig lijkend, kan dit euvel de nodige schade aanrichten. Wij helpen je verder naar de oplossing voor dit vochtprobleem.
Navigeer direct naar:
Er bestaan talloze oorzaken van teveel water in de kruipruimte, maarn onderstaand ziet u de 3 meest voorkomende:
Grondwater in de kruipruimte ontstaat wanneer het waterpeil in de bodem stijgt, bijvoorbeeld door hevige regenval of een hoge grondwaterstand. Wanneer de waterdruk in de bodem toeneemt, kan het grondwater via de fundering naar binnen sijpelen, wat resulteert in een natte kruipruimte
Onvoldoende ventilatie in de kruipruimte kan leiden tot vochtophoping. Zonder goede luchtcirculatie kan vocht zich op koude oppervlakken ophopen, wat een vochtige omgeving creëert. Voldoende ventilatie is cruciaal om deze ophoping te voorkomen en de luchtstroom te bevorderen.
Lekkende leidingen en andere lekkages, zoals regenwater dat via slecht onderhouden dakgoten en afvoeren naar binnen sijpelt, zijn vaak de belangrijkste oorzaken van vocht in de kruipruimte. Deze lekkages kunnen zich voordoen door slijtage, verstoppingen of onjuiste installatie van het leidingsysteem.
Is water in de kruipruimte schadelijk? Nee, niet direct, maar na verloop van tijd kan het issue verergeren waardoor mogelijk de volgende problemen kunnen ontstaan:
Als gevolg van water in de kruipruimte kan er een hoge luchtvochtigheid ontstaan, waardoor het ideale leefklimaat voor schimmels ontstaat. Deze schimmels kunnen, aldus diverse bronnen (Longfonds, RIVM), schadelijk zijn voor de gezondheid. Zo kunnen bestaande gezondheidsklachten, zoals astma en andere ademhalingsproblemen, verergeren.
Een vochtige kruipruimte kan aanzienlijke schade aan de structuur van de woning aanbrengen. Dit kan leiden tot verzwakte vloeren en muren, wat uiteindelijk dure reparaties met zich meebrengt. Ook kan er houtrot ontstaan waardoor de structurele integriteit van uw woning in gevaar komt.
Vochtige kruipruimtes kunnen bijdragen aan koude vloeren in uw huis. Dit vermindert niet alleen het wooncomfort, maar kan ook de energiekosten verhogen doordat u meer moet verwarmen. Koude, vochtige vloeren kunnen onaangenaam zijn om op te lopen en kunnen het comfort in uw huis aanzienlijk verminderen.
Vocht en schimmel zorgen vaak voor een onaangename muffe geur en de aantrekking van ongedierte, zoals insecten en knaagdieren. Deze kunnen verdere schade veroorzaken aan uw woning en leiden tot een onhygiënische leefomgeving. Dit kan het wooncomfort aanzienlijk verminderen.
Bij een grote hoeveelheid water in de kruipruimte kun je het water wegpompen. Echter lost dit het probleem niet op en zal het water na verloop van tijd weer terugkeren.
Zoals aangegeven kan slechte ventilatie zorgen voor vochtophoping in de ruimtes onder het huis. Het aanbrengen van een ventilatierooster kan helpen, maar enkel bij kleine hoeveelheden water.
Bodemisolatie kan het huis beschermen tegen vocht. Het is één van de beste oplossingen voor de langere termijn. Daarnaast kan het de temperatuur in huis laten toenemen waarmee energiekosten bespaard worden.
Het gebruik van schelpen in de kruipruimte is een effectieve manier om vocht te absorberen en schimmelvorming te voorkomen. Schelpen werken als een natuurlijke barrière tegen vocht en verbeteren de luchtkwaliteit.
Bij Lavos Reiniging profiteert u van zeer scherpe prijzen voor uw vochtbestrijding. De exacte kosten zijn afhankelijk van de aanvraag en de wensen. Samen met u komen we tot een geschikt kostenplaatje.
Wilt u meer weten? Neem telefonisch contact op, of vul hieronder een vrijblijvende gratis offerte aanvraag in. Op werkdagen ontvangt u doorgaans al binnen 4 uur een reactie.
Controleer zichtbare leidingen op vochtplekken en luister naar ongebruikelijke geluiden. Een draaiende watermeter zonder verbruik kan wijzen op een lek. Professionele apparatuur kan ook helpen bij het opsporen van moeilijk zichtbare lekkages.
Gebruik een digitale hygrometer om de luchtvochtigheid in de kruipruimte te meten. Plaats de hygrometer op een centrale locatie en lees de waarde af. Een vochtigheidsgraad boven de 60% kan wijzen op een probleem. Tip: lees ook eens onze blog over “temperatuur en luchtvochtigheid in huis“
Let op vochtplekken, schimmelvorming, of een muffe geur. Controleer op condensatie op koude oppervlakken, en inspecteer de vloer op verzakkingen of beschadigingen. Ook roestige leidingen en insecten activiteit kunnen aanwijzingen zijn voor vochtproblemen in de kruipruimte.
Ja, een ontvochtiger kan helpen de luchtvochtigheid in de kruipruimte te verlagen, wat vochtproblemen en schimmelgroei kan verminderen. Echter is dit niet het geval bij ernstige vochtproblemen in de kruipruimte. Het is belangrijk om de ontvochtiger regelmatig te legen en te onderhouden voor optimale prestaties.