Schimmel voorkomen: 12 handige tips

Schimmel voorkomen is altijd beter én goedkoper dan het verwijderen. Bijna elk huishouden krijgt er vroeg of laat wel eens mee te maken: schimmels in huis. Dit probleem is vaak goed te verhelpen, maar met de juiste maatregelen kunt u schimmel in huis voorkomen.

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen: 

Tip 1: Ventileer elke ruimte
Tip 2: Houd de luchtvochtigheid laag
Tip 3: Grijp vroegtijdig in
Tip 4: Plaats vochtvreters
Tip 5: Overstroming of lekkage? Hou het extra scherp in de gaten
Tip 6: Regelmatig schoonmaken en onderhouden broeinesten
Tip 7: Inspecteer minimaal één keer per jaar de kruipruimte
Tip 8: Goed onderhoud van uw woning
Tip 9: Temperatuur woning
Tip 10: Laat natuurlijk licht zoveel mogelijk binnen
Tip 11: Doe de binnendeuren dicht
Tip 12: Isolatie

We zijn zelf een grote veroorzaker van overtollig vocht in huis, vaak zonder het te beseffen. Vocht dat we zelf produceren wordt ook wel woonvocht genoemd. Schimmels voorkomen begint met bewustwording hoe u zelf woonvocht produceert. Dit is voor ieder huishouden anders.

Tip 1: Ventileer elke ruimte

Bewust omgaan met woonvocht is essentieel om schimmelvorming te voorkomen. Ventileer daarom voldoende, bijvoorbeeld door ramen te openen of een mechanisch ventilatiesysteem te gebruiken. Dit helpt niet alleen om vocht af te voeren, maar ook om mogelijke gezondheidsklachten te voorkomen. Volgens het GGD kan schimmel namelijk klachten zoals keelpijn en benauwdheid veroorzaken. Zorg in ieder geval voor voldoende ventilatie in de volgende ruimtes:

Keuken

Kookdampen en andere bronnen van vocht, zoals een waterkoker, in de keuken kunnen de luchtvochtigheid flink verhogen.

Badkamer

De badkamer is één van de meest favoriete plekjes van schimmels. Er is immers vocht in overvloed. Het kan ook helpen om de douchecabine na gebruik droog te maken.

Slaapkamer

Door te transpireren en te ademen verliest u ’s nachts behoorlijk wat vocht. Met meerdere personen in de slaapkamer kan dit al snel oplopen tot één of enkele liters.

Wasruimte

De ruimte waar u kleding droogt, zoals de zolder, kan aanzienlijk bijdragen aan vocht in huis. Het is daarom beter om kleding buitenshuis te laten drogen. Helaas is dit met het Nederlandse klimaat niet altijd mogelijk, maar wanneer het wel mogelijk is, is het goed om hier bewust mee om te gaan.

Het is nog beter om verschillende ramen tegen elkaar open te zetten. Dit bevordert namelijk de luchtstroming, waardoor overtollige vochtig sneller uit uw woning weggaat.

schimmel voorkomen middels ventilatie
Ventileren is de beste manier om schimmels te voorkomen

Tip 2: Houd de luchtvochtigheid laag

Schimmel voorkomen begint met een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60%. Gebruik een hygrometer, al verkrijgbaar vanaf enkele tientjes, om dit te meten. Vooral in vochtige ruimtes is monitoring belangrijk om schimmelvorming te voorkomen en het binnenklimaat gezond te houden.
ideale luchtvochtigheid
De ideale luchtvochtigheid in huis

Tip 3: Grijp vroegtijdig in

Schimmel voorkomen betekent snel handelen bij de eerste tekenen. Ontstaat er een klein schimmelplekje, bijvoorbeeld op een kitrand in de badkamer? Reinig dit direct, want onder de juiste omstandigheden kan zo’n plek snel groter worden. Dan kan het nodig zijn om een schimmel bestrijdingsbedrijf in te schakelen.

Ook bij geknoeide vloeistoffen is snel opruimen cruciaal. Of het nu op een tapijt, vloer of meubelstuk is, laat vocht niet liggen. Schimmel kan al binnen 24 uur groeien op natte oppervlakken. Door vroegtijdig in te grijpen, voorkomt u grotere problemen en houdt u uw interieur in topconditie.

Tip 4: Plaats vochtvreters

Kunt u een bepaalde ruimte maar moeilijk ventileren? Gebruik andere methoden om de luchtvochtigheid te verlagen. Het plaatsen van luchtontvochtigers of vochtvreters kan hierbij een oplossing zijn. Houd er wel rekening mee dat deze regelmatig ververst dienen te worden.

Tip 5: Overstroming of lekkage? Hou het extra scherp in de gaten

Heeft u recent een lekkage of overstroming in de kelder gehad? Houd deze ruimte goed in de gaten, want vochtplekken vormen een broedplaats voor schimmels. Controleer ook huishoudelijke apparaten zoals de wasmachine op lekkages, omdat deze vaak voor vochtproblemen zorgen.

Tip 6: Regelmatig schoonmaken en onderhouden broeinesten

Sommige plekken en materialen in huis zijn gevoelig voor schimmelvorming. Deze vragen om extra aandacht bij schoonmaak en onderhoud. Controleer en reinig deze regelmatig om problemen te voorkomen:

  • Koelkast: Haal oude etenswaren, zoals rottend fruit of groenten, tijdig weg en maak de koelkast wekelijks schoon.
  • Kelder: Vermijd het gebruik van kartonnen dozen; kies voor plastic opbergboxen en maak oppervlakken stof- en schimmelvrij.
  • Zachte materialen: Was vloerkleden en stoffen regelmatig. Vermijd badkamertapijten, omdat deze vocht vasthouden en snel een broeinest voor schimmels worden.

Door regelmatig onderhoud blijft uw huis hygiënisch en vermindert u de kans op schimmelgroei aanzienlijk.

Tip 7: Inspecteer minimaal één keer per jaar de kruipruimte

Schimmels in de kruipruimte zijn een vervelend probleem. De kruipruimte is over het algemeen erg vochtig, waardoor schimmels zich hier graag vestigen. Echter is de kruipruimte een ruimte waar we zelden tot nooit komen. Hooguit tijdens het aanleggen van nieuwe leidingen, isolatiewerkzaamheden of een bouwkundige keuring.

Door de weinige aandacht krijgt schimmel vaak de kans om hier ongecontroleerd te woekeren. Hierdoor is de oplossing vaak een stuk arbeidsintensiever en kostbaarder. Bovendien kan de schimmel ook overslaan naar andere ruimtes, zoals de woonkamer.

Schimmel in kruipruimte
Schimmels kunnen ook buiten het zicht om ontstaan

Tip 8: Goed onderhoud van uw woning

Een nieuwbouwhuis is niet 100% veilig voor schimmels. Desondanks zijn schimmels vaak een kwaaltje voor wat oudere, slecht onderhouden woningen. Denk aan een scheurtje in de dakbekleding of houten constructies die al jaren niet behandeld zijn. Om schimmels op de lange termijn te voorkomen, is goed onderhoud van uw woning dus wenselijk.

Een goed voorbeeld hiervan is het schoonmaken en repareren van dakgoten. Dakgoten zijn een belangrijk onderdeel van de woning om water weg te houden. Door dit onderdeel goed te onderhouden vermindert u de kans op lekkages.

Tip 9: Temperatuur woning

Om schimmel te voorkomen is een stabiele temperatuur belangrijk. Verwarm de woning gelijkmatig en houd de temperatuur boven de 15 graden. Vocht condenseert sneller bij lagere temperaturen, zowel overdag als ’s nachts. Om dit te voorkomen kunt u het beste de verwarming gedurende de dag tussen de 18 en 20 graden hebben. Overweeg het gebruiken van tochtstrips om de temperatuur in huis op peil te houden.

ideale binnentemperatuur
De ideale temperatuur om schimmels te voorkomen

Tip 10: Laat natuurlijk licht zoveel mogelijk binnen

Schimmel groeit goed op donkere plekken, dus zorg overdag voor voldoende zonlicht in huis. Open na het opstaan de gordijnen, zodat de zon helpt bij het opdrogen van vocht. In de zomer zijn lichte gordijnen handig, maar in de winter kunnen ze juist kou doorlaten.

Tip 11: Doe de binnendeuren dicht

Net hebben we besproken dat het goed is om ramen open te houden voor goede ventilatie. Het klinkt misschien raar, maar voor binnendeuren geldt soms een andere regel. Goede ventilatie is key, maar het voorkomen dat vocht naar een andere ruimte gaat is ook belangrijk.

Houd de badkamerdeur gesloten om verspreiding van stoom en vochtproblemen in andere ruimtes te voorkomen. Heeft uw badkamer geen raam? Dan is het beter de deur open te laten.

Tip 12: Isolatie

Isolatie is een manier om schimmelvorming te voorkomen. Het zorgt ervoor dat de temperatuur in uw woning constant gehouden kan worden. Zo kunnen er geen temperatuurverschillen zijn die zorgen voor schimmelgroei.

Hulp van een vakman nodig?

Heeft u last van schimmels? Schakel een vakman in, want zelf verwijderen biedt vaak slechts een tijdelijke oplossing. Een schimmelbestrijdingsbedrijf kan het probleem veilig en snel aanpakken.

Vraag vrijblijvend een offerte aan en stuur een foto mee voor een nauwkeurige kostenindicatie. Zo geniet u snel weer van een gezond woonklimaat.

Overige veelgestelde vragen

Schimmel kan niet tegen droogte, direct zonlicht, goede ventilatie en warme temperaturen.

Ja, ventileren heeft zeker zin, zelfs als het buiten vochtig is. Het helpt om vocht en muffe lucht binnen af te voeren en frisse lucht binnen te laten. Dit voorkomt condensvorming en vermindert de kans op schimmel.

Ja, het aanzetten van de verwarming kan schimmelvorming tegengaan. Het houdt de temperatuur stabiel en voorkomt condensatie op koude oppervlakken. Hierdoor neemt de kans op vochtophoping en schimmelgroei af. Zorg wel voor voldoende ventilatie om vocht af te voeren.

Voorkom schimmel in de winter door voldoende te ventileren en het huis te verwarmen. Houd daarbij een minimale temperatuur aan van rond de 18°C.

Te hoge luchtvochtigheid door slecht ventileren, lekkages of vochtproblemen is vaak de oorzaak.

Schimmel komt vaak voor in oudere huizen omdat ze meestal minder goede isolatie, ventilatie en vochtwering hebben. Hierdoor ontstaan sneller vochtproblemen, die een ideale omgeving voor schimmelgroei creëren.

Nee, schimmel in huis gaat niet vanzelf weg. Zolang er vocht en een geschikte voedingsbodem aanwezig zijn, blijft schimmel groeien. Actieve maatregelen, zoals reinigen en ventileren, zijn nodig om schimmel te verwijderen en verdere groei te voorkomen.

U kunt zelf zorgen voor goede ventilatie in huis door ramen en deuren open te zetten. Ook stoken en de verwarming aanzetten, kunnen helpen. Dit kan echter lang duren. Voor een snellere optie kunt u een bouwdroger huren. Met een bouwdroger is uw woning binnen enkele weken droog.

Volgens het Juridisch Loket is de verhuurder verantwoordelijk voor onderhoudsproblemen, zoals lekkages, onvoldoende ventilatie in vochtige ruimtes of achterstallig onderhoud. Als u zelf een gebrek, zoals een lekkage, veroorzaakt, moet u zelf de kosten vergoeden.

Gerelateerde blogs