Heeft u last van keelpijn? Dit kan mogelijk een gevolg zijn van vochtproblemen en schimmels in huis. Voor deze blog hebben we de betrouwbare bronnen erbij gepakt en alle inzichten voor u gebundeld.
Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen:
Hoe ontstaan schimmels in huis?
Keelpijn door schimmels in de woning? Kan dat?
Kunnen vochtproblemen zorgen voor keelkachten?
Wie loopt het meeste risico?
Welke schimmels kunnen mogelijk voor keelpijn zorgen?
Hoge luchtvochtigheid en schimmelvorming voorkomen
Schimmel in huis? Kom zo snel mogelijk in actie!
Hoe ontstaan schimmels in huis?
Schimmels in huis ontstaan door een combinatie van vocht en slechte ventilatie. Dit heeft doorgaans te maken met (een combinatie van) uw woongedrag en uw woning.
- Woongedrag: Hier kunt u denken aan hoe lang u doucht, hoe u de woning onderhoudt en of u de woning naar behoren verwarmt.
- Staat van de woning: Hier kunt u denken aan de afwezigheid van natuurlijke ventilatie (ramen en deuren), de eventuele aanwezigheid van lekkages en bouwtechnische fouten en problemen.
Een hoge luchtvochtigheid in combinatie met weinig ventilatie zorgt ervoor dat de muren, het plafond of de vloer in de desbetreffende ruimte vochtig of nat blijven. Dit is de ideale voedingsbodem voor schimmels. Zonder vocht kunnen schimmels niet groeien!
Keelpijn door schimmels in de woning? Kan dat?
Ja dit is mogelijk, althans dat zeggen diverse betrouwbare bronnen. Zo zegt het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) dat de aanwezigheid van schimmelsporen in huis een aanleiding kan zijn tot diverse gezondheidsklachten. Zij geven aan dat schimmelsporen, Vluchtige Organische Stoffen (VOS) en giftige metabolieten voor irritaties aan de luchtwegen kunnen zorgen. Dit kan uiteindelijk resulteren in keelpijn of andere luchtwegklachten.Kunnen vochtproblemen zorgen voor keelklachten?
Volgens de GGD kan de aanwezigheid van vocht in de woning invloed hebben op de gezondheid van de mens. Zo geven zij de volgende meest voorkomende symptomen aan:- Benauwdheid
- Keelpijn (geïrriteerde luchtweg)
- Verstopte neus (loopneus)
- Geïrriteerde ogen
Wie loopt mogelijk het meeste risico?
Om in kaart te brengen wie het meeste risico loopt is het goed om 2 risicogroepen te onderscheiden; mensen met een verhoogde en langdurige blootstelling en mensen met een verhoogde lichamelijke gevoeligheid.
Verhoogde en langdurige blootstelling
Een verhoogde blootstelling aan vocht en schimmels kan optreden door gebrekkige woonomstandigheden, bouwtechnische gebreken, achterstallig onderhoud of door het bewonersgedrag. Bewonersgedrag heeft te maken met het ventileren en het stoken van de woning. Al deze factoren kunnen volgens het RIVM samenhangen met een lage SociaalEconomische Status (SES).
De duur van de blootstelling heeft ook een belangrijke factor. Het verwijderen van schimmels of het oplossen van vochtproblemen kan aardig in de kosten lopen. Helaas heeft niet elk persoon of gezin de middelen om dit te realiseren.
Verhoogde lichamelijke gevoeligheid
Volgens het GGD en het RIVM behoren heel wat mensen tot een risicogroep als het gaat om de invloed van schimmels en vocht op de gezondheid. Het gaat hier om mensen met een allergie, kinderen, zwangere vrouwen en oudere mensen.
Wilt u meer weten over mogelijke gezondheidsklachten of symptomen ten gevolge van schimmels of vocht in huis? Lees dan onze blog: “Is schimmel in huis gevaarlijk voor uw gezondheid” voor meer informatie (van betrouwbare bronnen). Hier vertellen we u ook meer over de risicogroepen.
Welke schimmels kunnen mogelijk voor keelpijn zorgen?
Er zijn duizenden soorten schimmels die u kunt tegenkomen in uw woning. De meeste schimmelgroei ziet er zwart of grijs uit, maar ook wit, roze, geel, groen of zelfs een combinatie vna kleuren kunt u tegenkomen. Er zijn 5 soorten schimmels die worden gecategoriseerd als giftige schimmels: Stachybotry’s, Penicillium, Cladosporium, Fusarium en Aspergillus. Elke categorie bevat vele soorten schimmels met een breed scala aan schadelijke eigenschappen die mogelijk kunnen zorgen voor keelpijn.
Hoge luchtvochtigheid en schimmelvorming voorkomen
Voorkomen is altijd beter dan verwijderen. Daarom geven we u een aantal tips om deze problemen tegen te gaan:
- Beperk de hoeveelheid woonvocht: Dit kunt u bijvoorbeeld doen door minder lang te douchen of de was buiten te laten drogen
- Meet de luchtvochtigheid op: Door de luchtvochtigheid in ruimtes te meten komt u erachter of u een probleem heeft. U kunt dan snel vervolgstappen ondernemen.
- Zorg voor voldoende ventilatie: Zijn er niet voldoende ramen en deuren? Neem dan een ventilatiesysteem.
- Zorg voor voldoende warmte: De woning moet minimaal 15 graden ‘s nachts en 18 graden overdag zijn. Schimmels groeien sneller bij lagere temperaturen.
- Laat lekkages en bouwtechnische problemen tijdig en vakkundig verhelpen.
Voor meer tips raden we aan om onze blog: “Schimmel voorkomen: 13 handige tips” te lezen. Hier geven we tips om schimmels te voorkomen die in principe toepasbaar zijn voor elke ruimte in uw woning.
Schimmel in huis? Kom zo snel mogelijk in actie!
Zoals u heeft kunnen lezen is het van groot belang om zo snel mogelijk in actie te komen bij het detecteren van schimmels of vochtproblemen. Hoe langer u wacht, hoe meer u volgens betrouwbare bronnen last kunt krijgen van gezondheidsklachten. Er zijn twee opties voor het bestrijden van schimmels: Zelf verwijderen of een professional inhuren.
Zelf verwijderen of oplossen
U kunt vochtproblemen en schimmels zelf oplossen met verschillende schoonmaakmiddelen. Hierbij is het wel belangrijk om goede bescherming te dragen. Zo raden we altijd aan om handschoenen, een mondkapje en een bril te dragen om inademen en irritaties aan de ogen te voorkomen. Volgens diverse sites kunt u schimmels verwijderen met bijvoorbeeld soda, azijn en bleekmiddel. Of dit het gewenste resultaat heeft is nog maar de vraag!
Huur een professional in!
Voor lichte schimmelklachten en vochtproblemen kan zelf bestrijden prima, maar in de praktijk zien wij bij grotere problemen dat met zelf verwijderen niet het gewenste resultaat wordt behaald. In veel gevallen komt schimmel namelijk snel weer terug. Een professional pakt het schimmelprobleem bij de oorzaak aan. Dit betekent dat het probleem wordt verholpen en er advies wordt gegeven om de schimmelvorming in de toekomst te voorkomen.
Heeft u na bestrijding van schimmels of het oplossen van vochtproblemen nog steeds last van keelpijn? Dan raden we aan om een professioneel luchtonderzoek te doen en om langs de (huis) arts te gaan voor de nodige checks.