Muur waterdicht maken

Muur waterdicht maken

Last van vochtige muren? Overweeg dan een waterdichting van uw buitenmuur. Hiermee beschermt u niet alleen de structuur van uw woning, maar creëert u ook een gezonde leefomgeving.

Navigeer direct naar:

Oorzaken & gevolgen van vochtige muren

Er bestaan diverse oorzaken voor het ontstaan van vocht in de muren. Zo zien we vaak dat een defecte of ontbrekende waterkering, optrekkend vocht als gevolg heeft. Dit water trekt vanuit de grond omhoog en tast de fundering en muren aan met vochtplekken en schimmelvorming als gevolg.

Naast dit vochtprobleem bestaan er ook nog andere oorzaken voor een vochtige muur, denk hierbij aan doorslaand vocht, lekkages of condensatievocht, ook wel leefvocht genoemd. In geval van condensatievocht is dit zelf vaak nog op te lossen. Voor overige vochtproblemen is een specialist aanbevolen.

Gevolgen

Een vochtige muur kan voor diverse problemen zorgen. Zo ontstaat bijvoorbeeld een ideaal leefklimaat voor schimmels. Samen met loslatend stucwerk en verf zorgt dit alles voor schade aan de structuur van uw woning.

Bovendien kan schimmel mogelijk ook gezondheidsklachten veroorzaken, zo onderschrijven diverse bronnen, zoals de GGD en het RIVM. Deze instanties spreken over klachten als keelpijn, hoofdpijn, hoesten en niezen.

Vochtplekken op de muur

Hoe muur waterdicht maken?

De muur waterdicht maken is veelal de beste oplossing om een bestaand vochtprobleem te herstellen of om nieuwe vochtplekken op de muur te voorkomen. Afhankelijk van de ernst van de situatie en bepaalde architectonische aspecten, kunnen er verschillende behandelingen uitgevoerd worden.

1. Gevel impregneren of hydrofoberen

Bij het impregneren of hydrofoberen van een gevel wordt een speciale vloeistof aangebracht die in de muur trekt. Hierdoor ontstaat een waterafstotende laag, waardoor regenwater de muur niet kan binnendringen. 

Het resultaat is een waterdichte en beter geïsoleerde muur. De behandeling is niet ingrijpend en kan relatief snel worden uitgevoerd zonder grote aanpassingen aan de gevel zelf.

Gevel impregneren

2. Waterdichte gevelbekleding aanbrengen

Waterdichte gevelbekleding, zoals kunststof panelen, gevelplaten of vezelcement, wordt op de buitenkant van de muur geplaatst om vocht en regen buiten te houden. Deze materialen vormen een stevige, beschermende laag die zorgt voor een weerbestendige gevel.

Het resultaat is een waterdichte en onderhoudsarme gevel die beschermd is tegen vochtproblemen en schimmelvorming. Het aanbrengen van gevelbekleding is een ingrijpende maatregel, omdat de bekleding op de bestaande muur wordt gemonteerd.

3. Buitenmuur waterdicht maken met vochtwerende verf

Vochtwerende verf wordt aangebracht op de buitenmuur om een waterafstotende laag te creëren. Deze verf dringt deels in de muur, waardoor vocht en regenwater niet kunnen binnendringen, maar de muur wel blijft ademen. 

Het aanbrengen van vochtwerende verf is een relatief eenvoudige en niet-ingrijpende maatregel, die snel kan worden uitgevoerd.

Vochtwerende verf

4. Bitumen of rubberen coating aanbrengen

Voor het waterdicht maken van een buitenmuur kunt u ook een bitumen of rubberen coating laten aanbrengen. Deze coatings zijn vooral geschikt voor muren die intensief met vocht in aanraking komen, zoals kelderwanden of ondergrondse muren.

Het aanbrengen is een relatief ingrijpende maatregel, omdat de coating in meerdere lagen wordt aangebracht en goed moet hechten voor maximale waterdichtheid.

Zelf doen of uitbesteden?

Het zelf waterdicht maken van een gevel kan aantrekkelijk lijken, maar vraagt om de juiste materialen en kennis van het proces. Een kleine fout kan ervoor zorgen dat de muur toch niet goed beschermd is, wat later tot grotere problemen kan leiden.

Een professional heeft de ervaring om de muur grondig te behandelen en weet precies welke methode geschikt is. Zo ben je verzekerd van een duurzame en effectieve bescherming tegen vocht.

Muur waterdicht laten maken?

Neem nu contact op. Binnen enkele uren een gratis offerte op maat.

Kosten voor een waterdichte behandeling

Bij Lavos Reiniging bieden we transparante prijzen en een duidelijke werkwijze. Afhankelijk van de situatie en de ernst van het vochtprobleem, maken we een offerte op maat.

Heeft u een afspraak gemaakt met een van onze specialisten? Dan volgen wij in de meeste gevallen de onderstaande 6 stappen:

1. Inspectie

Eerst identificeren wij de bron van het vochtprobleem. Op deze manier kunnen wij een gerichte aanpak formuleren.

2. Offerte opmaken

Aan de hand van de inspectie wordt een overzichtelijke en uitgebreide offerte op maat opgemaakt.

3. Afspraak maken

Akkoord met de offerte? Dan maken we samen met u een afspraak om de muur waterdicht te maken.

4. Waterdichting

Op de afgesproken datum komen wij langs met onze specialisten en onze geavanceerde technieken om de muur waterdicht te maken.

5. Wijzigingen of aanvullingen

Eventuele wijzigingen of aanvullingen in het plan bespreken we met u voorafgaand aan de extra werkzaamheden.

6. Afwerking + Garantie

Na de behandeling zorgen voor een nette afwerking, zodat uw muur weer als nieuw is. Ook krijgt u een garantie van 10 jaar lang.

Veelgestelde vragen

De effectiviteit hangt af van de gekozen methode en omgevingsfactoren. Impregneermiddelen en vochtwerende verf kunnen 5 tot 10 jaar meegaan, terwijl gevelbekleding en coatings vaak langer beschermen. Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van de behandeling.

Ja, door de muur waterdicht te maken voorkomt u dat vocht binnendringt en de isolerende werking van de muur vermindert. Een droge muur houdt warmte beter vast, wat kan leiden tot een lagere energierekening.

De duur van de behandeling hangt af van de methode en de grootte van de muur. Impregneren kan in een dag worden uitgevoerd, terwijl het plaatsen van gevelbekleding of het aanbrengen van bitumen coating enkele dagen kan duren.