In deze blog richten we ons op de oorzaken van schimmel in nieuwbouwwoningen. Daarnaast bespreken we de oplossingen voor dit probleem en beantwoorden we veelgestelde vragen. Lees snel verder!
Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen:
Schimmel in nieuwbouwwoning
Op zoek naar de oorzaak
Wat zijn de (mogelijke) gevolgen?
Herken de schimmel tijdig
Preventieve maatregelen
Effectieve verwijdering van nieuwbouw schimmel
Overige veelgestelde vragen
Schimmel in nieuwbouwwoning
In de wereld van nieuwbouwwoningen, waar alles blinkend nieuw en vlekkeloos lijkt, schuilt er soms een stille indringer die onder de radar opereert: schimmel. Het fenomeen mag dan wel onverwacht lijken in recent gebouwde huizen, maar schimmel kan zich net zo goed nestelen in de muren, plafonds, hoeken en plinten van deze moderne woningen als in oudere bouwwerken. Ook zien we dikwijls schimmel op de zolder of in de kelder van een nieuwbouwwoning. Het is van belang om de oorzaak snel te achterhalen om verdere schade te voorkomen.
Op zoek naar de oorzaak
Een van de belangrijkste boosdoeners van schimmel in nieuwbouwwoningen is bouwvocht. Nieuwbouwhuizen kunnen een overmaat aan vocht vasthouden, vooral tijdens de bouwfase, door materialen die nog drogen, cement dat uithardt, en nieuwe leidingen die worden geïnstalleerd. Onvoldoende ventilatie en luchtcirculatie kunnen ook bijdragen aan vochtigheidsproblemen. Bovendien kunnen kleine bouwfouten, zoals lekkages of slecht aangebrachte isolatie, schimmel een kans geven om zich te vestigen.
Wat zijn de (mogelijke) gevolgen?
Schimmel in huis kan verschillende mogelijke gevolgen hebben, hoewel het belangrijk is op te merken dat de exacte impact kan variëren afhankelijk van de soort, de hoeveelheid en de duur van de blootstelling. Hier zijn enkele mogelijke gevolgen:
1. Structurele schade
Schimmel kan zich nestelen in houten balken, vloeren en wanden, en langdurige blootstelling kan leiden tot houtrot en verzwakking van de bouwmaterialen. Dit kan uiteindelijk leiden tot structurele problemen in de woning.
2. Verkleuring en vlekken
Schimmel kan leiden tot onaantrekkelijke verkleuring en vlekken op plafonds, muren, vloeren en andere oppervlakken, wat kan resulteren in esthetische schade.
3. Isolatieschade
Schimmelgroei kan de isolatiematerialen aantasten, waardoor ze hun isolerende eigenschappen verliezen en de energie-efficiëntie van de woning afneemt.
Naast schade aan uw woning kan schimmel ook mogelijke gezondheidsklachten veroorzaken. Zo schrijf het RIVM over eventuele allergische reacties, irritatie van de luchtwegen en verergering van astmaklachten.
Herken de schimmel tijdig
Let op ongewone en muffe geuren, die vaak wijzen op schimmelgroei. Controleer muren en plafonds op verkleuringen, schimmelplekken of zelfs kleine zwarte stippen, als gevolg van zwarte schimmel. Let op dat schimmels kunnen variëren in kleur en naast zwart van kleur ook oranje, wit of zelfs roze kunnen zijn. Inspecteer ook nauwkeurig op tekenen van vochtproblemen, zoals afbladderende verf, waterlekken, vochtige plekken en condensatie op ramen. Als u enige van deze tekenen opmerkt, is het verstandig om een professionele inspectie te overwegen om de aanwezigheid van schimmel in uw nieuwbouwwoning te bevestigen en verdere schade te voorkomen.
Preventieve maatregelen
Het voorkomen van schimmel in een nieuwbouwwoning begint met effectieve maatregelen. Zorg allereerst voor een goede ventilatie door regelmatig ramen en deuren te openen om vochtige lucht te laten ontsnappen. Houd de luchtvochtigheid op een gezond niveau door gebruik te maken van luchtontvochtigers in vochtige ruimtes, zoals de badkamer en de keuken. Repareer eventuele lekkages onmiddellijk om vochtproblemen te vermijden en zorg voor goede isolatie om condensatie op koude oppervlakken te minimaliseren. Zorg ook voor een goede verwarming van uw huis, zodat het bouwvocht afneemt. Daarnaast is regelmatig schoonmaken en het vermijden van vochtige stapels kleding, boeken of andere materialen ook van groot belang om schimmelgroei te voorkomen.
Effectieve verwijdering van nieuwbouw schimmel
Afhankelijk van de plaats, grootte en oorzaak van de schimmel in uw nieuwbouwwoning, bestaan er diverse reinigingsmethoden om de schimmel te verwijderen. Hier is geen standaard aanpak voor. Wel wordt voor de meeste oppervlakken soda verdund met water geadviseerd, maar dit middel is niet voor ieder oppervlak geschikt. Ook hebben deze middeltjes in de praktijk niet altijd het gewenste effect, zeker wanneer er sprake is van bouwvocht.
Wilt u definitief een oplossing voor uw schimmelprobleem? Schakel dan de hulp van Lavos Reiniging in. Onze specialisten onderzoeken eerst de oorzaak van de schimmel om vervolgens tot een gerichte aanpak te komen. Na afloop van onze dienstverlening is de schimmel verleden tijd! Neem gerust contact op of vraag direct een offerte aan.
Overige veelgestelde vragen
Komt schimmel in een nieuwbouwwoning vaak voor?
Ondanks dat veel mensen raar opkijken bij schimmel in een nieuwbouwhuis, komt het relatief vaak voor. De reden hiervoor is veelal te vinden in een overmatige hoeveelheid bouwvocht als gevolg van materialen die nog drogen of isolatie die niet juist is aangebracht.
Hoe krijg ik vocht uit mijn muren?
Wanneer er sprake is van een vochtprobleem in uw nieuwbouwhuis, kan een bouwdroger uitkomst bieden. Deze drogers worden vaak ook ingezet na het stucen van een woning, zodat de droogtijd geminimaliseerd wordt waardoor de kans op schimmel verkleint.
Hoe lang duurt het voordat bouwvocht opdroogt?
Volgens diverse bronnen heeft een nieuwbouwwoning ruim een jaar nodig om volledig te drogen, maar kunt u de woning al wel eerder inrichten. Daarnaast kunt u diverse maatregelen nemen om het droogproces te versnellen. Denk bijvoorbeeld aan het voldoende verwarmen en ventileren van de woning.