Schimmel in uw zonnescherm, dat is iets wat u niet wilt. Niet voor de levensduur van uw zonnedoek maar ook niet vanwege mogelijke gezondheidsklachten. Lange blootstelling aan schimmels kan volgens de GGD namelijk verschillende gezondheidsklachten veroorzaken, zoals keelpijn, hoesten, benauwdheid en andere luchtwegklachten. Reden genoeg om de schimmel snel een halt toe te roepen.
Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen:
Ontstaan van schimmels in een zonnescherm
Hoe herken ik schimmel op mijn zonnescherm?
Hoe krijg ik schimmel uit mijn zonnescherm?
Hoe voorkom ik dat de schimmel terugkomt?
Wat kost het reinigen van een zonnescherm?
Veelgestelde vragen
Ontstaan van schimmels in een zonnescherm
Om tot de oplossing van het probleem te komen nemen we u mee in het ontstaan van de schimmel. Schimmel ontstaat door vochtproblemen. Een zonnescherm bevindt zich aan de buitenkant van uw woning en weersinvloeden maken uw zonnescherm dan ook extra gevoelig voor schimmelvorming. Daarnaast zal een zonnescherm op leeftijd zijn kwaliteit verliezen en minder goed bestand raken tegen deze weersinvloeden waardoor schimmel sneller zal opduiken.
Het niet regelmatig controleren of onderhouden van uw zonnescherm zal een nadelig effect hebben op de levensduur en vergroot de kans op schimmel. Wanneer het de kans krijgt zal schimmel hard groeien en daarom is het belangrijk hier tijdig van op de hoogte te zijn en actie te ondernemen. Aan de slag dus!
Hoe herken ik schimmel op mijn zonnescherm?
Vaak wordt schimmel pas ontdekt wanneer het zich al verspreid heeft. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van beginnende schimmel. Er zijn verschillende kleuren schimmels maar de meest voorkomende is zwarte schimmel. Ziet u zwarte verkleuringen in uw doek? Dan kan dit heel goed schimmel zijn. Twijfelt u over bepaalde plekken op uw zonnescherm? Vraag dan eens een expert om hulp. Hij of zij kan u dan vertellen of het schimmel betreft en of het wel of niet aangepakt dient te worden. Dit scheelt tijd en geld en kan de levensduur van uw zonnescherm verlengen.
Hoe krijg ik schimmel uit mijn zonnescherm?
Nu we het ontstaan van schimmel helder hebben, kunnen we door naar de oplossing van het probleem. Hiervoor maakt u gebruik van het volgende stappenplan:
Stap 1: Het doek uitrollen
Om uw zonwering volledig te kunnen reinigen is het belangrijk dat het doek volledig uitgerold is. Dit zorgt ervoor dat u overal bij kan en er geen plekken over het hoofd gezien worden. Houd er rekening mee dat u zowel de boven- als de onderkant dient schoon te maken.
Stap 2: Het doek schoonmaken
Om een zonnescherm te reinigen kunt u lauw water en een borstel of doek gebruiken. Dit zal over het algemeen genoeg moeten zijn om de schimmel te verwijderen. U kunt eventueel ook een schoonmaakmiddel met een lage pH-waarde gebruiken. Is uw doek vrij van schimmel? Dan kunt u er ook nog voor kiezen het doek te impregneren. Impregneren betekent in feite het doordringen van een materiaal met een andere stof. Hierdoor wordt het materiaal vuil en waterafstotend wat de kans op terugkerende schimmel vrijwel nihil maakt.
Stap 3: Het doek drogen en binnen draaien
Is het doek schoon en eventueel geïmpregneerd? Wacht dan met het naar binnen draaien tot het doek volledig droog is. Schimmel floreert nou eenmaal bij vochtige plekken Let wel op dat u het doek niet in de volle zon laat drogen want zo ontstaan er vlekken.
Hoe voorkom ik dat de schimmel terugkomt?
In de intro van dit artikel hebben we u al uitgelegd waardoor schimmel ontstaat, namelijk vochtproblemen. Uw zonnescherm is hier natuurlijk extra gevoelig voor in de buitenlucht. Om terugkerende schimmel in uw zonwering te voorkomen, rolt u het doek dan ook nooit nat op! Laat het doek eerst drogen alvorens u het naar binnen draait. Zeker na een impregneer beurt zal dit de kans op terugkerende schimmel nihil maken.
Daarnaast is het advies om 2 maal in het jaar het zonnescherm te reinigen. U voorkomt hiermee dat schimmel de kans krijgt om te groeien. Tussentijds kunt u uw zonnescherm dan nog controleren waardoor u geen onaangename verrassingen krijgt. Twijfelt u over bepaalde plekken op uw zonnescherm en of dit beginnende schimmel is? Neem dan contact op met de verkopende partij. Zij kunnen u dan advies geven over de situatie.
Wat kost het reinigen van een zonnescherm?
Een zonnescherm reinigen is iets wat u zelf kan doen. Wel is het zo dat hier wat tijd en energie in gaat zitten. Als u dat niet ziet zitten, kunt u eventueel onze hulp inschakelen. Lavos Reiniging is specialist in het reinigen van zonwering. U profiteert bij ons van de volgende voordelen:
- U bent zeker van een specialistische schoonmaak
- Het bespaart u tijd
- Een verbeterde levensduur van uw zonnescherm
- Mogelijkheid tot perodiek onderhoud
- Scherpe tarieven
Om de afweging te kunnen maken, snappen wij dat u graag vooraf inzicht in de verwachte kosten heeft. Een specifieke schatting is afhankelijk van uw wensen en behoeften. Voor een op maat gemaakt kostenplaatje neemt u dan ook het beste contact met ons op. Dit kan telefonisch maar ook middels onze vrijblijvende gratis offerte.
Overige veelgestelde vragen
Wat zijn schimmels?
Schimmels zijn micro-organismen die groeien in een vochtig milieu. Eenmaal op een vochtige plek genesteld zal de schimmel verder groeien. Bij constatering van schimmel is het dan ook belangrijk om de schimmel direct aan te pakken.
Moet ik een zonnescherm met schimmel vervangen?
In eerste instantie hoeft u een zonnescherm met schimmel niet direct te vervangen. Wel is dit afhankelijk van zijn levensduur, de staat van het zonnescherm en hoever de schimmel gevorderd is. Als u twijfelt, neemt u contact op met de verkopende partij.
Wat als de schimmel blijft terugkomen?
Als de schimmel blijft terugkomen is het verstandig dit met een expert te bespreken. Hij of zij geeft u dan advies voor uw situatie. Dit kan u tijd en geld besparen.
Hoe voorkom ik schimmel op mijn zonnescherm?
We weten dat schimmel zich nestelt op vochtige plekken. Het zonnescherm is hier nou eenmaal extra gevoelig voor. Om de levensduur van uw zonnescherm te verlengen rolt u het doek tijdig in tijdens regen, controleert u periodiek de kwaliteit en voert u 2 maal in het jaar een reiniging door. Dit alles verkleint de kans op schimmelvorming.