Schimmel in huis? Van oorzaak naar oplossing!

Schimmel in huis is een veelvoorkomend probleem onder huishoudens. Veelal betreft het de Aspergillus schimmel, die zich bij zeer verschillende temperaturen kan vermenigvuldigen. Één van de meest gestelde vragen is vervolgens: “Is schimmel in huis schadelijk voor mijn gezondheid?” Op deze en andere vragen geven wij u in dit artikel antwoord.

Navigeer direct naar:

Is schimmel in huis gevaarlijk?

Om direct met de deur in huis te vallen: ja, schimmels kunnen mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Zo onderschrijven het RIVM en de GGD. Deze instanties melden dat schimmels in huis bestaande luchtwegaandoeningen, zoals astma, kunnen verergeren. Daarnaast kunt u als gevolg van deze micro-organismen ook andere symptomen ervaren, te denken valt aan hoofdpijn, hoesten en benauwdheid.

Meer weten over mogelijke klachten als gevolg van schimmelvorming in uw woning? Lees dan eens onze blog “Schimmel in huis gevaarlijk voor gezondheid?’’

Is schimmel in huis gevaarlijk
Schimmels kunnen mogelijk bestaande luchtwegklachten verergeren

Beginnende schimmelvorming verwijderen

In geval van kleine schimmelplekken kunt u deze veelal zelf verwijderen. Hiervoor kunt u diverse huis-en-tuin middeltjes gebruiken, zoals azijn of soda. Hou onderstaand stappenplan aan voor een effectieve reiniging van het oppervlak.

Schimmels verwijderen met azijn

Voor het verwijderen van schimmel op badkamer plafonds of muren mengt u 5-10 gram soda per liter water. Spuit het mengsel op de aangetaste plekken, laat het intrekken en verwijder de schimmel met een harde borstel. Draag handschoenen, een bril en een mondkapje voor veiligheid. Soda is mild, maar kan in sommige gevallen minder effectief zijn.

Schimmels verwijderen met soda

Voor beginnende schimmel in de douche kun je schoonmaakazijn gebruiken. Spuit het op de schimmelplekken, verwijder de schimmel met een harde borstel en droog het oppervlak goed. Let wel op: Azijn is minder effectief bij grote schimmelplekken en kan irritatie veroorzaken. Draag handschoenen, een bril en een mondkapje voor veiligheid.

Het ontstaan van schimmels in huis

Schimmel in huis ontstaat vaak door vochtproblemen, zoals overmatige condensatie door slechte ventilatie, of ernstigere oorzaken zoals lekkages, defecte waterleidingen of optrekkend vocht. Wanneer vocht niet goed kan verdampen, blijft het in muren of vloeren zitten, wat de ideale omstandigheden voor schimmel creëert. Ook de temperatuur speelt een rol; een te hoge luchtvochtigheid in een koud huis vergroot de kans op schimmelgroei.

luchtvochtigheid in huis meten
Doormiddel van een hygrometer kunt u het vochtgehalte in huis meten

Wat zijn de mogelijke gevolgen voor mijn woning?

Schimmels kunnen niet alleen schadelijk zijn voor de gezondheid, maar ook voor de woning. Kleine plekken veroorzaken weinig schade, maar wanneer schimmel zich verspreidt, kan het materialen zoals hout, muren en isolatie verzwakken en zelfs leiden tot structurele schade. Hoe langer u wacht met handelen, hoe moeilijker en duurder het wordt om de schade te herstellen.

Tijdige herkenning van schimmels

Voorkomen is beter dan genezen, zeker bij schimmel. Naast een muffe geur, die vaak doet denken aan rottend hout, kunnen andere tekenen van schimmel ook zichtbaar zijn. Donkere vlekken op muren, plafonds of in hoeken, een verhoogde luchtvochtigheid en zichtbare schimmelgroei zijn duidelijke signalen van een vochtprobleem dat snel aangepakt moet worden.

Benieuwd met welke schimmelsoort u te maken heeft? Bekijk dan eens onze pagina met de meest voorkomende schimmelsoorten in huis, waaronder zwarte en witte schimmel.

Vochtplekken op het plafond
Vochtplekken zijn een voorbode voor schimmelvorming in huis

Tips ter voorkoming van schimmels in huis

Wilt u schimmels voorkomen? Begin dan met het verbeteren van de ventilatie in huis of het oplossen van een aanwezig vochtprobleem. Onderstaande tips kunnen al het nodige verschil maken.

  • Zorg voor goede ventilatie in vochtige ruimtes, zoals de badkamer en keuken.
  • Ventileer na het douchen of koken door ramen open te zetten voor frisse lucht.
  • Repareer lekkages snel om vochtproblemen en schimmelvorming te voorkomen.
  • Gebruik een vochtvreter in ruimtes met hoge luchtvochtigheid, zoals kelders.
  • Isolatie van muren en vloeren helpt condensatie en vochtproblemen te verminderen.
  • Droog natte oppervlakken snel af om schimmelgroei te voorkomen.

Lukt het u niet om de schimmel volledig te verwijderen en blijft deze maar terugkomen? Dan is het verstandig om de hulp van een schimmel bestrijdingsbedrijf in te schakelen. Zij kunnen dankzij hun expertise en professionele materialen de schimmel effectief verwijderen.

Overige veelgestelde vragen

In de meeste gevallen is de verhuurder verantwoordelijk voor de oplossing van het probleem, maar hier zitten wel kanttekeningen aan. Voor een volledig antwoord leest u dit artikel van De Woonbond.

Nee, schimmel is niet altijd zichtbaar. Het kan zich ook achter muren of onder vloeren ontwikkelen, waar het moeilijker te detecteren is zonder een grondige inspectie.

Ja, schimmelsporen kunnen zich via de lucht of via directe contacten verspreiden naar andere kamers, vooral als het vochtprobleem niet snel wordt opgelost.