Vochtschade verzekering | Wat is wel en wat is niet gedekt?

Ben ik verzekerd voor vochtschade?

Heeft u onlangs te maken gehad met schade als gevolg van een vochtprobleem? Of zit u op dit moment nog midden in de problematiek? Dan wilt u natuurlijk weten of u wel of niet verzekerd bent voor de ontstane schade. Vocht in huis kan immers aanzienlijke schade aan uw woning teweegbrengen, zeker wanneer het euvel pas later ontdekt wordt. In dit artikel geven wij u alle informatie rondom dit topic!

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen:

Enkel dekking voor gevolgschade

Voordat we inhoudelijk ingaan op welke vochtproblematiek wel of niet vergoed wordt, is er een belangrijke nuance te maken. Zo zal in de gevallen van dekking enkel de gevolgschade gedekt worden en nooit de kosten voor het herstellen van de oorzaak.

Als u bijvoorbeeld schade heeft als gevolg van een lekkage in de waterleiding, dan zal de verzekeraar de ontstane schade in de meeste gevallen vergoeden, maar niet de kosten voor het oplossen van de lekkage.

Let op: per verzekeraar kunnen de dekkingen verschillen. Voor een definitief overzicht raden we altijd aan de polisvoorwaarden van uw verzekeraar te raadplegen.

Vocht en schimmel bestrijden
Vocht is de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van schimmels

Verzekerde vochtschade

In de volgende gevallen wordt vochtschade veelal wel vergoed vanuit de verzekeraar:

  1. Vochtschade als gevolg van een lekkage in de waterleiding
  2. Vochtschade als gevolg van een lekkage in het dak
  3. Vochtschade als gevolg van een overstroming

Vochtschade na lekkage in de waterleiding

Vochtschade na een lekkage in de waterleiding wordt doorgaans gedekt door de opstalverzekering. Controleer de polisvoorwaarden goed, omdat er uitsluitingen en voorwaarden kunnen gelden. Sommige verzekeraars eisen bijvoorbeeld dat de schade snel wordt gemeld en dat preventieve maatregelen zijn genomen.

Vochtschade na lekkage in het dak

Vochtschade door een lekkage in het dak wordt meestal gedekt door de opstalverzekering, mits de schade niet is ontstaan door achterstallig onderhoud. Verzekeraars eisen vaak dat het dak goed onderhouden is en dat de schade direct wordt gemeld. Het is belangrijk om eventuele lekkages snel aan te pakken om verdere schade te voorkomen.

Vochtschade na een overstroming

Vochtschade door een overstroming wordt in de meeste gevallen gedekt vanuit de opstal- en inboedelverzekering Het is belangrijk om bij uw verzekeraar na te gaan welke dekking u heeft en of aanvullende maatregelen nodig zijn om uw woning tegen overstromingsrisico’s te beschermen.

Doorslaand vocht binnenmuur
Doorslaand vocht is één van meest voorkomende vochtproblemen in huis

Niet-verzekerde vochtschade

In de volgende gevallen wordt vochtschade veelal niet vergoed vanuit de verzekeraar:

  1. Vochtschade als gevolg van doorslaand vocht
  2. Vochtschade als gevolg van optrekkend vocht
  3. Vochtschade als gevolg van condensatievocht

Vochtschade na doorslaand vocht

Vochtschade door doorslaand vocht wordt meestal niet vergoed door de opstalverzekering, omdat dit vaak wordt beschouwd als gevolg van achterstallig onderhoud. Verzekeraars eisen meestal dat het huis goed onderhouden is om dergelijke schades te voorkomen. Preventieve maatregelen en regelmatig onderhoud kunnen ernstige schade voorkomen.

Vochtschade na optrekkend vocht

Schade door optrekkend vocht wordt doorgaans niet gedekt door de opstalverzekering, omdat dit vaak het resultaat is van onvoldoende onderhoud. Om schade door doortrekkend vocht te vermijden, zijn preventieve maatregelen en regelmatig onderhoud cruciaal. Hiermee kunt u hoogoplopende kosten voorkomen.

Vochtschade na condensatievocht

Schade door condensatievocht wordt doorgaans niet vergoed door de opstalverzekering. Deze schade ontstaat vaak door slechte ventilatie of gebrekkig onderhoud. Verzekeraars zien dit als de verantwoordelijkheid van huiseigenaren. Adequate ventilatie helpt om vochtproblemen te vermijden en de woning in goede staat te houden.

Lekkage in huis
Een lekkage in de waterleiding is meestal gedekt vanuit de opstalverzekering

Meldt de schade bij de verzekeraar

Om aanspraak te maken op uw verzekering, is het belangrijk de schade zo snel mogelijk te melden. Echter, er zijn nog andere relevante tips die uw kansen voor een succesvolle vergoeding verhogen, namelijk:

  • Documenteer de schade: Maak duidelijke foto’s en video’s van de vochtschade, inclusief datum en tijdstip, om als bewijs te dienen.
  • Beoordeel de oorzaak: Bepaal de oorzaak van de vochtschade en verzamel relevante informatie, zoals rapporten van loodgieters of inspecteurs.
  • Bewaar alle documenten: Houd alle correspondentie, offertes en reparatie rekeningen bij voor de afhandeling van de claim.
  • Voorkom verdere schade: Neem tijdelijke maatregelen om verdere schade te voorkomen, zoals het afsluiten van waterbronnen of het plaatsen van noodreparaties.
  • Controleer de polisvoorwaarden: Lees uw verzekeringspolis grondig door om te begrijpen wat wel en niet gedekt is en of er specifieke voorwaarden zijn.

Vochtproblemen in huis bestrijden?

Neem nu contact op. Binnen enkele uren een gratis offerte op maat.

Hulp nodig? Wij van Lavos staan voor u klaar!

Wij van Lavos kennen de hoed en de rand van uiteenlopende vochtproblematiek. Wanneer u last heeft van een vochtprobleem kunnen wij dit snel en effectief voor u oplossen. Ook kunnen wij u advies geven rondom uw schadeclaim richting de verzekeraar. Denk bijvoorbeeld aan een inschatting van de kosten voor herstel en een rapport voor overhandiging aan uw verzekeraar ter onderbouwing.

Benieuwd naar de kosten? Neem contact op!

Bij Lavos Reiniging profiteert u van zeer scherpe prijzen voor uw vochtbestrijding. De exacte kosten zijn afhankelijk van de aanvraag en de wensen. Samen met u komen we tot een geschikt kostenplaatje.

Wilt u meer weten? Neem telefonisch contact op, of vul hieronder een vrijblijvende gratis offerte aanvraag in. Op werkdagen ontvangt u doorgaans al binnen 4 uur een reactie.

Overige veelgestelde vragen

De meest voorkomende soorten vochtschade zijn lekkages, optrekkend vocht, condensatieproblemen, overstromingen en schade door slecht onderhoud. Lekkages kunnen optreden door beschadigde daken of leidingen, terwijl optrekkend vocht vaak voorkomt in oudere gebouwen zonder waterdichte funderingen.

Vochtschade kan leiden tot schimmelgroei, wat gezondheidsrisico’s zoals allergieën, astma en ademhalingsproblemen kan veroorzaken, zo schrijft het RIVM. Langdurige blootstelling aan vochtige omgevingen kan ook leiden tot huidirritaties en chronische gezondheidsproblemen. Het is essentieel om vochtschade snel aan te pakken om deze risico’s te minimaliseren.

Ja, er zijn specifieke verzekeringspolissen die vochtschade dekken. Dit kan onderdeel zijn van een opstalverzekering of een aanvullende dekking. Het is belangrijk om uw polisvoorwaarden te controleren en eventueel uw verzekeraar te raadplegen om ervoor te zorgen dat u goed gedekt bent voor vochtschade.